En september-resa till Tyresö mm.

image_pdfimage_print

Ytterligare ett exempel på husbilens användbarhet blev det när vi skulle fira min son Patriks 50-års födelsedag. Han hade bjudit in oss och sina vänner till lördagen den 13 september. Så vi satte oss i bilen på onsdag den 10 september för att fara iväg.

Först blev det stopp hos Bengt i Örkelljunga. Den låskolv, som skulle sättas in i bodelsdörren hade Låshuset här i Ängelholm misslyckats med att dyrka upp. Man skall ha en s.k. nollnyckel, som man kan använda för att ta ut en låskolv utan att demontera hela låset. En sådan fanns hos Bengt i Örkelljunga.

Det är mässa i Jönköping, så nästan alla var där. Men servicenivån är hög så ut kom en trevlig kille med en nollnyckel. Inte heller han lyckades. Vi beslöt då att han skulle göra det ”the hard way”. Det tog en dryg halvtimme och sedan kunde vi fara vidare med en ny låskolv i dörren.

Natten tillbringade vi på en ställplats i Gränna. En tråkig (bara en stor parkeringsplats) och dyr (200:-) ställplats utan någon service. Men vi hade ost och vin med oss så vi parkerade bland flera andra husbilar.

Vi for vidare på morgonen efter en kort rundvandring med Dagny i hamnen. Så här års saknas turisterna nästan helt.

Vi for upp till Örebro för att besöka Ingers brors gravplats och lägga dit en blomma. Han ligger i en minneslund med en vacker pelare bestående av glaskristaller med namn ingraverade. Det blev ett bestående minne för oss!

Pa-1
Den fina minneslunden i Örebro.

Ett besök hos min bror Håkan och Ann Margret i Eskilstuna blev det sedan. Deras hus håller just på att renoveras så vi fick parkera på en angränsande gata.

Kvällen blev superb med löjromstoast, gös och gott vitt vin samt en chokladfondue till efterrätt! Mycket gott var det verkligen. Fick också möjlighet att träffa Ann Margrets mor som bor i närheten. Trots flera krämpor var hon fräsch och söt.

Pa-2
Dagny kröp upp i bror Håkans knä efter supermiddagen.

På natten var det lite trafik, men vi sov gott och ingen hade anmärkt på att vi parkerat över flera platser.

Så framemot förmiddagen bar det av och först landade vi i Mariefred. For först runt för att bekanta oss med staden och hamnade sedan på Gripsholms slott.

Vädret var vackert och vi gick upp till slottet från parkeringsplatsen. Inte mycket folk. Jag tänkte att det skulle vara kul att titta in så jag gick upp. Väl där så fick jag reda på att det skulle kosta 120:- för att komma in. Inger skulle inte kunna följa med för det var för mycket trappor. Att gå runt ensam var inte så kul så jag köpte i stället ett häfte med information för 30:-

Pa-3
Dagny tittar in på borggården i Gripsholms slott.

Efter att ha njutit ett tag så körde vi vidare med siktet inställt på Tyresö. Lugn trafik och vackert väder . Kom fram på eftermiddagen och där fanns Lotten med barn, Gunilla, Alf och Monika (Susannes föräldrar). Parkerade på uppfarten där vår bil fyller nästan hela uppfarten.

På kvällen jättegod pizza med alla. Dagny fick hålla sig i husbilen för familjens katt Molly är inte bekväm med fyrfota inkräktare. Senare så gick vi in i bilen och sov gott och länge.

Lördagen var den stora festdagen. Festen skulle äga rum i Tyresö bygdegård och vi beslöt att parkera bilen där så kunde vi koja in när vi var klara. En mycket trevlig tillställning, med härliga människor, god mat från en golfrestaurang och fin om än något högljudd musik av två trevliga musiker.

Pa-4
Mina fina barnbarn ställde upp sig för fotografering! Det är inte ofta man kan samla alla sex!

Pa-5
Mina tre barn Richard, Lotten och födelsedagsbarnet Patrik

Vi sov gott på natten och efter ett besök hos Patriks familj körde vi till våra seglarkompisar Lars Anders och Birgitta, vilka vi träffat i Medelhavet. Där bjöds vi på kaffe med hembakad kaka och mycket prat och skratt. Avslutade kvällen med rester från festen hemma hos Patrik.

Pa-6
Inger skrattar hos våra kompisar Lars Anders och Birgitta, som vi träffade under våra seglingar i Grekland

Så blev det helt plötsligt måndag och vi skulle inte så långt. Vi hade beställt plats på Tantolundens ställplats, centralt i Stockholm vid Ringvägen med biltrafik, tåg och flyg över oss. Där var helt fullt med husbilar varav flera låg mer än en natt för att turista i Stockholm.

Dit kom också husbilen Gila vars blogg jag läst. Det är ett par, som har semestrat i husbil bland annat i Marocko. Trevliga människor, som rekommenderade oss att åka dit.

Anledningen till att övernatta på den här ställplatsen var att David och Emma skulle äta middag med oss med anledning av att David nyss fyllt år. Dom kom och hämtade oss med Emmas bil och vi for till den mysiga restaurangen Nytorget 6 (http://www.nytorget6.com/). Där åt vi en superb middag och hade det verkligen trevligt. Sedan levererades vi vid husbilen och önskade varandra god natt.

Själva sov vi gott för det verkade som om trafiken stannade av på natten!

Vädret var fortfarande sensommarväder när vi startade dagen mot Norrköping. Etappmålet var Bo och Britt Maries nya bostad som vi blivit inbjudna till. Där träffade vi Britt Maries lilla hund och bjöds på härlig nystekt sill med hemmagjord potatismos och rårörda lingon. Ännu en toppenmåltid.

Sedan fortsatte vi mot Ödeshög och landade på Getingaryds familjecamping i närheten av Gränna. En mysig camping som skulle stängas om några dagar. Den gamla damen, som bokade in oss var trevlig och vi kunde parkera på en gräsyta med elanslutning.

Sov återigen gott efter lite kvällsvard. Dusch och toatömning och sedan bar det av till Hästholmen där Tom och Maj-Britt Johansson har ett underbart f.d sommarställe, som nu är deras huvudbostad. Vi parkerade utanför och hälsade på resten av styrelsen för Entech. Vi skulle nämligen ha styrelsemöte på torsdagen.

Pa-7
I detta fina hus bor nu Tom och Maj Britt året runt i Hästholmen

Onsdag ägnades först åt en god lunch och sedan togs vi med i två bilar till Alvastra Kloster, Sjön Tåkern med ett Naturum, som dock var stängt och slutligen till Rökstenen som är Sveriges största runsten. Kan vi annat än njuta av detta? Dock fick Dagny stanna hemma eftersom Maj-Britt är allergisk mot hundar.

Pa-8 kopiera
Ett vackert fönster i Alvastra klosterruin

Kvällen blev ytterligare en kulinarisk höjdpunkt med bland annat nykokta Vätternkräftor. Härligt goda!! Visst fick vi drycker till och en god plockbricka med diverse läckerheter.

Huset ligger med strandtomt och dom har verkligen ordnat det mysigt och vackert med utsikt över Vättern. Vi hade parkerat utanför huset med elanslutning, så vi sov gott även denna natt. Klockan väckte oss så vi kunde äta frukost och sedan gå ner till lillstugan för styrelsemötet. Inger och Maj-Britt hade ett eget möte där dom verkade finna varann.

Efter möte en god lunch på resterna. Sedan tog Tom oss med på en tur över Omberg på små vägar. Vi stannade upp vid en affär där vi inhandlade ett kg Vätternkräftor eftersom vi tyckte dom var så goda.

Avfärd utan något bestämt mål. Vi for norrut och kom till Vadstena där vi fastnade på en fin rastplats direkt nere vid vattnet. Elanslutning ingick i avgiften, som skulle betalas antingen i ett kuvert i en brevlåda. Vi hittade vare sig brevlåda eller kuverten. Det kom heller ingen och tog upp avgiften så vi får gottgöra Vadstena kommun med fler besök och handla i den mysiga staden.

Pa-9
Dagny sitter och ser ut överen vik av Vättern.

Kräftor på kvällen efter en promenad i staden. Sedan god nattsömn.

Dagen därpå bad vi Tomtom oss att ta oss till Skärhamn för att handla finfina färska räkor hos Lasses fisk. Just denna dag var det lägsta priset sedan maj i år så det var väl inte helt fel.

For till Hav o Logi söder om Skärhamn där det fanns en ställplats utanför campingen. Jag gick ut på bergen med Dagny innan vi njöt av räkorna på kvällen i det sköna vädret.

Det var nu lördag och vi tänkte ta ett stopp i Bua på vägen hem. Dit var det bara några timmars färd. Så vi kom fram vid lunchtid. Hade läst rätt mycket om ställplatsen i hamnen.

Det var dubbla led med husbilar. Över 25 stycken, men vi fick en plats i andra ledet. Mycket välordnat med en automat, där man betalade och fick både kvitto och remsa att sätta på bilen. På kvällen cyklade en tjej runt och kollade av betalningarna. Tog en rundtur i hamnen med Dagny och pratade med olika besättningar. Bland annat två bilar från Vejbystrand. Sedan blev det resten av kräftorna i bilen.

Pa-10
Husbilar i långa rader, men mycket välordnat med eluttag och gott avstånd mellan bilarna.

Efter tömning av gråvatten och toa i den välordnade tömningsstationen for vi hem mot vår ”hemmahamn” Ängelholm. Lunch intogs i Halmstad vid ån.

Kom så hem på tidig kväll och först for vi till Inger som tog hem sina saker. Sedan for Dagny och jag till garaget där vi lastade ur resterna till personbilen som stod parkerad där.

En i allt mycket lyckad tur tog slut och vår tur med vädret var nästan osannolik. På måndagen var det helt andra temperaturer, som gällde!