En tur till Gävle och lite mer

Vi ville upp till Gävle för att hälsa på Ingers son Andreas med familj. Det var ett tag sedan vi sågs.

På måndag den 17 juli hade vi packat husbilen och fyllt på vatten. Vi kom iväg ganska nära 10 som planerat. Målet för dagen var min bror Håkan och Ann Margreth. Vi var där förra året när vi for upp och etappen är lagom. Efter lunch vid Vätterleden då vi åt deras fina stekta kalvlever kom vi fram till Eskilstuna och bjöd dem på lite cava som inledning till en gourmetkväll.

Ann Margreth lagar alltid god mat och denna kväll var inget undantag. Sov gott i bilen, som var kopplad på el.

På morgonen sedan stack vi iväg med avsikt att hälsa på min bror Albert i Uppsala. Tyvärr blev det inte av då Albert hade en planerad promenad så vi for direkt till Gävle efter att först ha tankat gasol i Uppsala.

Väl framme blev det ytterligare gourmetmat. Husbilen hade vi parkerat utanför deras hus så det blev inte lång promenad dit. Parkvägen har ganska livlig trafik, men vi sov gott på natten och vaknade av två små som knackade på dörren för att få igång oss.

Sedan gjorde vi en lång promenad med barnen. Både Klara och Charlie uppskattade att vi var där. De vill gärna umgås med farmor och Dagny. När vi är ute och går så har de en gemensam överenskommelse att den ena får hålla i Dagnys koppel på utvägen, medan den andra får göra det på hemvägen.

Dagen därpå tillbringades sedan på deras kolonilott där vi klippte gräsmattan och stuvade brädor. På torsdagen  ville man  åka till Tomteland i Mora. Det ingick inte i våra planer men man säger naturligtvis inte nej när barnen vill dit.

Mor och son vid deras fina kolonilott

Tänkvärt och stilfullt vid koloniområdet.

Vi åkte på eftermiddagen för att kunna komma in när Tomtelandet öppnade vid 10 tiden. Familjen hade bokat vistelse på ett vandrarhem i Vinäs utanför Mora. Vi kunde också stå där med husbilen mot ett frivilligt litet bidrag.

Vandrarhemmet där vi också parkerade husbilen.

Det blev en trevlig vistelse då vi bland annat lärde oss att spela kubb. Där är det ju bara skicklighet, som gäller för att vinna.

Tomtelandet är ett stort område med allehanda anordningar. Det finns troll, alver och skogsféer samt naturligtvis tomten själv. I en föreställning på tre akter utspelades ett drama där en pilbåge, som skogsalven har försvann och hamnade i orätta händer. Fantastisk att följa alla barns deltagande.

Dagny fick många små barn att le och be att få klappa henne. Till och med hoppade hon upp i en flickas knä och blev omhändertagen.

När Tomtelandet stängde så beslöt Inger och jag oss att fara vidare medan Andreas och familjen åkte tillbaka. Tyvärr blev det så att besöket hos min bror Albert ännu en gång skippades.

Här parkerade vi på Vemforsens fiskerastplats med älven alldeles framför bilen.

Vi for till Malung och 6 km söder därom fanns en fiskerastplats vid Vemforsen. Där stannade vi över natten och somnade till åns sorlande. Mycket njutbart.

Nästa morgon for vi vidare och efter proviantering i Malung så hamnade vi på en camping i Gravol söder om Stöllet vid Klarälven. Mycket trevlig camping till det modesta priset av 220:-. Det enda problemet visade sig vara att både myggor och bromsar gillade platsen och Inger så hon kunde inte vara ute så mycket. Såg en del som lät sig föras medströms i kanadensare, flottar eller kanoter.

Troligen tyska turister som färdas med flotte på Klarälven

Så for vi vidare med siktet på Mariebergsskogen i Karlstad. Skön färd längs Klarälven! Det visade sig vara en stor parkeringsplats vid Mariebergsskogen där vanliga personbilar och ett antal husbilar stod uppställda. Såg verkligen inte inbjudande ut så vi la kursen mot Sandbäckstjärn några minuters färd därifrån. Väl framme var det loppmarknad med massor av utställare och besökare. Parkerade och gick och tittade lite samt fick reda på att man stänger kl 15.00.

På loppisen fanns även husbilar där man hade lite varor til salu.

Kl 15 försvann en hel del, medan en del stod kvar någon timme eller två. Vi inhandlade en liten ljusstake och Inger fick en fin docka, som de inte kunnat sälja.

Ingers fina docka som kostade nada!

Vi körde fram mot tjärnen och parkerade tillsammans med några andra. En familj metade och fick upp tre fina öringar. En tog frun hem medan vi erbjöds de andra två. Frun i familjen sa att han fiskar men vi skänker bort fångsten och sedan gå han och köper annan fisk i affären. Tackade och rensade dem!

Far och son fiskade medan småsyskonen och mamma fanns i bakgrunden

Efter en lugn och skön natt med ett antal husbilsgrannar for vi vidare. Vi ville någonstans i Dalsland och fastnade för Sunnanå hamn som ligger i Mellerud. Vi kom dit och mötte några husbilar på vägen. Väl framme var vi ensamma. Parkerade och anslöt till el och sedan droppade det in ett flertal husbilar.

Grillade öringarna på kvällen efter att först ha saltat dem efter tips från en i Karlstad. Tror vi skall minska saltet nästa gång, för de blev ganska torra i köttet, men annars välsmakande. Det gäller att inte grilla i alltför hög värme!

Grillade öringar som gav mersmak!

Sedan följde en lång dags färd mot nattplatsen. Det började med att vi siktade in oss på Strömstad. Där var det knökat med folk. Vi handlade färska räkor och for vidare söderut. Efter många stopp där vi bland annat kollade campingar som alla hade en skylt FULLT. Så hamnade vi slutligen på en jättefin ställplats som kallades Middalarna. Den ligger nära  Gerlefors. Ställplatsen är nyanlagd och utrustad med torrtoalett, många eluttag och tömningsmöjligheter.

Det finns många olika husbilar. I tältet ovanpå denna bil sov paret med sin ganska stora hund!

Natten blev lite jobbig då Dagny behagade kräkas upp galla kl 3 på natten och sedan på morgonen. Hon har gjort det ett antal morgonar och det känns inte bra. Vi har försökt att ge henne mat allt senare, men inget har hjälpt. Vi får se hur det går framöver.

På morgonen tömde vi tankarna och for vidare till Marstrand. Jag har läst om att ställpaltsen där skall vara bra. Vi kom dit och parkerade ganska nära den västra sidan och fick erbjudande att parkera på den allra västligaste platsen med en underbar utsikt över skärgården och Marstrand. Blev där i två dar och passade på att bland annat inhandla havskräftor till middag en dag.

Utsikten från vår första parkett var härlig!

Och tittade vi lite till vänster så var utsikten inte sämre!

Vid solnegången satt husbilsfolket på klipporna och njöt!

Eftersom Dagny hade fortsatta problem beslöt vi att fara hem efter att ha kontaktat vår veterinär, som hade en tid på fredag eftermiddag. Kom hem i god tid och kunde lasta ur samt ta personbilen till Vejbystrand där vår veterinär håller till. Det blev undersökning och blodprov, som visade något förhöjt levervärde. Eventuellt lider hon av magkatarr och vi fick till och med utskrivet Omeprazol i en liten dos.

    1. Det har hon inte än, men i dag så kom det ut en stor bit av en nektarinkärna. Hoppas att det var den som gav henne problem. Men vi rapporterar nästa gång vi tar en tur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *