Medelhavet andra gången loggbok 22

image_pdfimage_print

 

Patriks familj har varit nere och vi har haft mycket kul. Dom bodde på ett hotell som heter Wassermann. Ja det är ett tyskt namn och vad vi förstår så ägs hotellet av en tysk som också driver hotell i bland annat München. Priset skulle vara 30 euro per natt inkl frukost, som vi skrev om i förra loggboksbladet. Så blev också fallet, men tyvärr blev det missförstånd vad beträffar hämtning på flygplatsen. Det gäller enbart fullbetalande gäster.

Jag var nere dagen innan för att kolla upp och alla verkade vara överens om att hämtning ingick. No Problems!! När familjen landade så fanns det ingen där. Dom var försenade för att planet inte fick starttillstånd från Arlanda. Kanske var det det som var orsaken. Patrik ringde och frågade och jag skyndade upp till hotellet för att checka. Nej det var inte inkluderat hämtning lät det nu och man skyllde på språkförbistring. Familjen fick ta taxi i stället och det gick ju också bra. Alla beklagade men familjen fick uppgraderat rummet till ett med mycket stor balkong. Tre sängar fanns också så allt slutade bra.

Hotellet har en stor och en mindre swimmingpool där Josefin snart 5 år lärde sig att ”simma”. Hon klarar sig utan några flythjälpmedel och har ingen vattenskräck. Det hände efter bara några dagars badande i pool och i havet. Alice som är tre år härmade sin syster i allt utom att kasta sig i den stora bassängen. Vi fick många härliga stunder med familjen.

Några eftermiddagar fick föräldrarna vara för sig själva medan Inger och jag ryckte in som reservföräldrar. Ett arrangemang som alla tyckte var bra. Vi fick lära oss många nya ramsor om hur man tackar för maten, men vilka skall vi inte skriva om här. Vi badade med barnen och vi var på lekplatser och såg dom klättra högt upp och leka med turkiska barn. Vi åt ombord och lärde oss spela Alfonsspelet. Det är så att den som kommer först förlorar, tvåan vinner och trean kommer till godislandet. Mycket nyttigt. Det gjorde på något sätt att alla kände sig som vinnare.

Vi lär oss Alfonsspelet med specialregler

Vi var också ute och åt. Gick som riktiga turister och såg hur restaurangerna tar bra betalt jämfört med de som bara betjänar den inhemska befolkningen. Inget att säga om det utan det är bara att acceptera. Man kan i alla fall säga att personalen anstränger sig för att alla skall trivas och helst komma tillbaka. En liten present här och några berömmande ord till barnen kommer nästan alltid.

En dag var vi ute och seglade. Josefin fick styra lite under pappa Patriks överseende. Vi hade en bra seglingsvind och alla njöt av seglingen. Efter några timmar gick vi in till den vik som ligger närmast hamnen och kastade ankar. Där åt vi lunch och badade. Nu var Josefin så driven att hon hoppade i på djupt vatten, men vi såg för säkerhets skull till att hon hade flytringar på armarna. De följande dagarna när vi skulle ut och segla var det en del gammal sjö så för barnens skull ägnade vi oss åt annat.

Under seglingen får Josefin styra med pappa Patriks hjälp

Arrangemanget med hotell för familjen fungerade perfekt. Vi träffades och hade trevligt men slapp alla problem med trångboddhet som det blir i en båt med två personer normalt. Sex personer hade nog slitit på sämjan. Efter en vecka var det dags att vinka av familjen som skulle hem till ett Sverige som äntligen fått sommarvärme. Så fint tajmades den här resan in.

Josefin och Alice låter sig väl smaka

Nu dröjer det till i höst innan vi ses igen, men minnet av vistelsen i Kemer blir kvar. Det som sedan hände var att vi planerade att segla iväg direkt efter familjens avresa.

Så var det dags att säga farväl på Navigator

På måndag morgon tog gasen slut så det var bara att sticka till Marina Market och be dem fylla. Inga problem. Klar i eftermiddag! Samtidigt kände Inger sig krasslig. Vi definierade hennes problem till bihåleinflammation. Behöver väl inte beskriva hur det yttrar sig? I vilket fall som helst så beslöt vi avvakta tills Inger blev lite bättre. Samtidigt så fick vi inte gasen heller. Varje dag så cyklade jag dit och möttes av beskedet i morgon kommer den eller i kväll kommer den. Tekniska problem!? Sent på torsdag kväll kom den så jag tackade så mycket för det.

Under tiden i Kemer inträffade Kemer karnevalen. Vi gick ut på kvällen och såg slutet av karnevalståget. Man kom fram till en parkeringsplats där alla skulle avsluta tåget. Mycket samba med lättklädda flickor blandades med fantasifulla dräkter. Tyvärr förstår vi nog inte mycket av dessa dräkters betydelse och ursprung, men vackert var det. Det intressanta är att se dessa vagnar kryssa sig fram genom folkmassan bestående av män, barn och kvinnor med schalar. Poliser med visselpipor försöker förgäves hålla någon slags ordning. Vi gick också ut på ett marknadsfält. Väl i klass med Kiviks marknad. Allt fanns från morotsskärare till massagestolar. Det enda som kanske saknades var varitétälten. Kul var det i alla fall.

Dagen därpå skulle Miss Kemer International krönas. En scen värdig vilken rockkonsert som helst hade byggts upp. Ljudet var öronbedövande och en konferencier presenterade ett antal kandidater. De såg nästan likadana ut men kom från olika delar av världen. Inte från Sverige men väl från Finland om man fick tro skyltarna. Vi orkade inte se färdigt eftersom det skulle dröja utan drog oss till marknaden ännu en gång. Vi hade med oss Anita från S/Y Goilie som vi pratade om i förra bladet.

Här i Turkiet liksom i många andra länder har apotekarna en roll som kvalificerade rådgivare. Man beskriver symptomen så ordinerar de något. Finns det recept här? Vi får undersöka det och rapportera. Först köpte vi ett medel åt Inger som skulle vidga hålgångarna på samma sätt som nässpray. Köpte också nässpray med menthol. Bägge medlen gjorde Inger gott och det verkade som om hennes besvär lindrades. Men för säkerhets skull gjorde vi en ny runda till apoteket och fick ett bredbandspenicillin preparat att ha om inte besvären försvann. Nu blev det helt plötsligt dyrare. När vi kollade i Fass fanns preparatet hemma till ungefär samma kostnad. Inger tycker inte man skall kasta i sig kraftiga preparat om det verkligen inte behövs, så de har vi nu i reserv. Dessutom verkar allt ha återgått till det normala så vi beslöt att påbörja sommarens seglingar en vecka efter det att Patriks familj åkt hem.

Måndagen den 19 seglade vi ut efter att ha sagt hej då till alla som låg kvar och betalat det som vi var skyldiga för el och internet. Det kändes mycket skönt och vi seglade eller gick för motor till Cineviz igen. Känns alltid skönt att ha en vik som man trivs i och som man känner till. Lugnet är befriande här jämfört med Kemer på sommaren, där man varje kväll skjuter upp raketer och har discon till långt fram på nätterna. Den här gången fanns inga högljudda gületter så friden var total. På kvällen kommer fåren ner från bergen och äter gräs i dalgången. Vad de sedan gör vet vi inte men går väl till något nattställe. Vi själva badade, läste, löste sudoku och njöt av tillvaron.

Efter några dagar seglade vi vidare. Vi gick till en ort, som heter Finike efter att först varit inne i en vik, som inte såg så mysig ut. Finike är en modern marina, men orten är alls inte så turistisk som Kemer. Vi gick ut på kvällen och åt och dagen därpå så ägnade vi oss åt diverse underhållsarbete på båten.

Nu var det också Finike dagar. Lite festival med uppträden som komma skall. Dessutom en stor marknad med huvudsaken kläder. Köpte skor till mig och även halvlånga byxor. Inger köpte två par för ca 25 skr per styck. Köpte dom utan att pruta. Priset var avsett för de bofasta och inte för turisterna. I ett av paren fanns en prisrekommendation. I Sverige skulle rekommenderat pris vara 745 skr!!! Klädmarknaden måste vara sjuk. Vad sysslar vi med i Sverige när vi månar om arbetsvillkor för de som tillverkar kläderna och är glada när vi betalar 250 kr för byxor som ”kostat” 745:-??? Ha nu alla en skön midsommar. Vi kommer att segla till en vik och för ankar inta sill och potatis, yoghurt, knäckebröd och lite Absolut vodka. Jordgubbarna verkar vara slut här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *