San Sebastian och tillbaka österut igen.

image_pdfimage_print

På söndagen den 7 februari var det ganska blåsigt. Vi är kvar på campingen nära Valencia. Vi hade tänkt en dag på stranden men i stället blev det en strandpromenad in mot hamnen. Totalt cirka 2 timmar med en vätskepaus.

Måndag checkade vi ut och körde genom Valencia med siktet inställt på la Volta utanför Peniscola. Det hade vi tänkt som en utgångspunkt för att åka upp i bergen mot hörnet Spanien/Frankrike. Men något gick fel. Vid en rondell på GPS:en fanns inte rondellen i verkligheten utan en ny väg gick rakt fram. Aha tänkte jag dom har bara eliminerat en rondell, men så enkelt var det inte. Det var en ny väg som inte fanns inlagd i kartan på Tomtom. Vi fortsatte dock och fann att vi passerat Peniscola. I stället såg vi en skylt Morella/Zaragoza och det var ju dit vi tänkte nästa dag,

Snabbt beslut. Vi kör till Morella! Det var upp i bergen där det meddelades på tavlor att det var körbart det vill säga ingen snö på vägen. Tidvis enkel väg och tidvis mycket snirklig väg. Det fanns till och med bastanta gulsvarta stolpar längs vägen för snöplogning. Här var det inga tunna pinnar som hemma utan fasta och höga.

Lång2015_166
På vägen upp mot 1.250 m över havet står det permanenta rejäla stolpar som visar vägkanterna!

Vi kom fram till Morella, som är en stad med en ringmur och en bastant fästning högst upp. Det finns en ställplats alldeles norr om staden och dit körde vi. Fick en lugn kväll med några fler husbilar. En granne från England tipsade oss om en ställplats i Zaragoza, som vi tacksamt noterade. Det finns nämligen inte mycket av den varan där.

Lång2015_154
Staden Morella med sin fästning är en imponerande syn!

På morgonen noterade vi att pinjelarverna finns där också. Det var ju dem vi upptäckte i Falesia. De vi såg var dock döda för dom hade krupit omkring på vägen och blivit överkörda, men det var en varningssignal.

Lång2015_155
Alldeles norr om Morella står resterna av ett brospann eller är det en akvedukt?

På tisdagen körde vi mot ställplatsen, som vi trodde låg nära Zaragoza, men som det visade sig låg några mil utanför. Mer därom senare!

Lång2015_156
På vägen körde vi igenom en by som heter Monroyo. Här har man hängt ut skinkor utanför butiken. Hoppas de inte säljs utan bara är lockbete!

Vägen var speciell. Mycket vägarbete och en del slingrande. Dessutom långa sträckor på en platå med odlingar och åkrar samt bara slättland. Vi fotade några bon i pinjerna, som vi uppfattade vara en del av pinjelarvernas levnadscykel.

Lång2015_157
Våra ”vänner” pinjelarverna bosätter sig så här uppe i pinjerna längs vägen!

Lång2015_158
Inger har tagit en bild där man faktiskt ser larverna inne i det skyddande höljet!

På slutet körde jag fel i en rondell och kom ut på en betalväg. Det blev cirka 4 mils extra körning och € 3 i avgift. Mycket trevligt!! Sedan ledde Tomtom oss till ställplatsen som var stängd med en grind. Det fanns ett telefonnummer och mannen som svarade pratade bara spanska. Vi sa att vi tar lunch och sedan åker vi vidare. När vi käkat lunch var grinden öppen och mannen stod där med lite mat han handlat. Jag har läst om platsen och den blir inte billig, men vi körde in och står där en natt!

Lång2015_159
Här står vi ensamma på en mycket stor ”camping” för 17 euro per natt! Dyrt tycker vi!

En stor schäferhund går omkring på området och blev mycket intresserad av Dagny som är i slutet av sitt löp. Han var dock jättegod och vi blev bra kompisar. Vi stod ensamma på ställplatsen med plats för över 100 bilar. Undrar just vad det blir av den till sommaren.

Dagen därpå åkte vi vidare. Först till och igenom Zaragoza sedan mot Pamplona där vi handlade i ett enormt varuhus E. Leclerc. Där fanns nästan allt i överflöd.

Lång2015_160
Bara Serranoskinkorna tar upp en hyfsat stor plats i butiken!

Efter det satte vi kurs mot en ställplats i Logrono. Halvvägs dit stoppade vi i Estrella och kompletterade lite på en Mercadona och fann en jättefin ställplats i grannbyn. Vi gick först en promenad i backarna i byn på kvällen. Sedan sov vi där gott under natten.

Lång2015_161
Klostret Ayegui är inte aktivt längre, men vi hade tur och kunde besöka det. Tornet från 1609!

Dagen därpå besökte vi först klostret Ayegui. Det är mycket gammalt! Först dokumenterat 958 e.kr. Vi hade tur och det var öppet så vi kunde gå in och se hur munkarna en gång hade det.

Lång2015_162
Jag blir alltid stående förundrad när man går in så här i en gammal byggnad. Det är tyst och mäktigt och samtidigt förundras man över hur det en gång byggdes.

Klostret ligger vid ett vinfält som dessutom har den unika vinfontänen. Där kan förbipasserande pilgrimer och även andra gratis tappa upp vin eller vatten. Vi tog lite vin, men det var ingen höjdare.

Lång2015_163
Här kan man utan kostnad förse sig med vin ur den vänstra kranen och vatten ur den högra. Gjort för de som går pilgrimsvandring!

Fortsatte sedan ner mot Atlantkusten och hamnade på en camping utanför San Sebastian. Vi hade problem att komma till ro eftersom platserna var ganska mjuka av allt regn. Till slut kunde vi stanna på asfaltunderlag. Natten till fredag och hela fredagen regnade det. Vi satt inne och kurade samt diskuterade hur vi skulle göra framöver. Vi har nog åkt upp lite för hastigt eftersom det spås både kyla och kanske snö framöver!

Efter en del diskussioner drog vi vidare på lördag morgon. Då hade vi Tomtom inställd på camping Los Pinos i Peniscola. Det tog oss sju timmar att komma dit. Vi tog betalvägar för att snabba på resan. Det kostade oss över 20 euro! Vi hade ringt under vägen för att kolla att allt var OK.  Sa då att vi kommer senast klockan 19.00. Klockan 18.56 kom vi fram dit och blev anvisade en plats.

Lång2015_164
Under söndagen tog vi en promenad i Peniscola och vill visa hur man här snyggar upp en glasåtervinningsstation!

Här står vi nu och kommer att göra det preliminärt en vecka. Nu är det lugnt, men de första dagarna blåste det rätt kraftigt. Temperaturen har gått ner, men på dagarna skiner solen och vi kan sitta i lä och läsa i shorts och kortärmat!

Lång2015_165
Camping Los Pinos, som erbjuder en plats med wifi och allt annat för 12 euro per dygn!

Så nästa vecka gör vi ett nytt försök att börja hemfärden så sakteliga. Den som lever får se, men vädret verkar bli bättre och framför allt varmare i Europa nästa vecka.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *